• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • До 250-річчя села Кінські Роздори ТВОРЦІ КРАСИВОГО І КОРИСНОГО

До 250-річчя села Кінські Роздори ТВОРЦІ КРАСИВОГО І КОРИСНОГО

2021-04-08

/Files/images/ponomarets/1.jpg

У кожному селі є люди,які, докладаючи немалі зусилля, намагаються зробити свою маленьку батьківщину кращою, щось відкрити, додати до її історії якийсь цікавий факт. Так це робить П.Манько: береже у своїй пам’яті давні таємниці, передані від дідів- прадідів, трепетно ставиться до речей давнини і оберігає їх, захоплюється нумізматикою; а його історичні дописи цікавили багатьох читачів «Радянського села» та «Пологівських вістей».

М.Пономарець буквально закидав місцеві газети цікавинками: історичні нариси, оповідання про повоєнний період, пейзажні замальовки про рідні Роздори. А про побутові бувальщини і говорити нічого – читали і перечитували на ще «гарячих» газетних сторінках!

М.Галич створив цілу галерею відомих трударів колишнього колгоспу ім.Чапаєва.Картини рідної природи та відомі картинні сюжети художника П.Сура прикрашали не одну сільську оселю роздорівців. Поетичними казками місцевої поетеси Н.Галич зачитуються декілька поколінь малечі.

Чимало роздорських господинь створюють сучасні вишивки бісером, зберігають традиції місцевого вишивання: своєрідні сюжети, поєднання манер, кольорової гами, різних технік.

А от Сур Любов Олександрівна, керівник шкільного гуртка «Майстрині», створила разом із своїми гуртківцями своєрідні монументальні вишивані полотна, які знають не лише в області, а й у Києві.Знаменита колективна робота «Карта України» займала почесне місце у Київській виставковій залі увесь 2010 рік, а колективна робота – панно «Моє село» (приклад не одного десятку різних вишивальних швів) – прикрашало цю ж Виставкову залу у 2012 році.

До 200-річчя Великого Кобзаря Любов Олександрівна разом із членами гуртка створює тематичні вишивки «До груші на сповідь»: портрет поета, п’ять вишиваних віршів, серед яких і «Заповіт», обкладинку до «Кобзаря». Біля Шевченкової груші у Запоріжжі на Вознесенівці ці твори мали солідний успіх. 2018 рік ознаменувався для гуртка «Майстрині» тим , що «з-під голки» з’явився вишиваний герб Кінських Роздор. На початку 2021року Любов Олександрівна до чергових роковин школи (155-річчя з дня заснування) подає на розгляд чудове полотно – «Портрет рідної школи».

Зараз при вході до Кінськороздорівського НВК у гостьовій залі відкрито великий стенд «250-річчю села Кінські Роздори присвячуємо…» (7кв.м), де вміщені вищезгадані роботи Сур Л.О. та вихованців гуртка «Майстрині».

Черкун О.І., ЗДНВР,вчитель української мови та літератури Кінськороздорівського НВК

Кiлькiсть переглядiв: 76

Коментарi